Gratis.

Bij het schrijven van Ik kan er nét niet bij was ik helemaal niet bezig met de levensduur van het boek. Mijn uitgever hoopte op de potentie van een ever seller, zo’n boek dat er altijd zal blijven omdat mensen er iets aan hebben. Ik lachte daar om. Ik kon me niet voorstellen dat mijn verhaal in de buurt zou kunnen komen van een dergelijke potentie. Wie zou er steun kunnen halen uit de verhalen die ik optekende in het boek? Die verhalen waren zo persoonlijk. Zo van mij. Zo van ons.

Prachtige quotes en ontroerende recensies druppelden binnen. Ik mocht aanschuiven bij radioprogramma’s, werd geïnterviewd voor kranten en tijdschriften. Het boek verkocht redelijk. Niet supergoed, de Bestseller 60 was niet eens in zicht, maar het was goed genoeg voor een debuut. Natuurlijk niet waarop we hoopten. Een paar duizend exemplaren in print. Misschien ook nog zoveel ebooks en een paar honderd luisterboeken. De aandacht voor een boek droogt al snel na de verschijning ervan op. Nieuwe boeken staan al weer te dringen en die hebben echt geen respect voor boeken met een potentiële ever seller-status en na verloop van tijd verdwijnen de laatste exemplaren van je boek in de kast achterin de boekhandel of in een mandje met “uitverkoop” erboven en de digitale versies verdrinken in het steeds maar groeiende aanbod van nieuwe verhalen.

De ever seller-status bereikte het boek niet, maar steeds vaker ontving ik persoonlijke berichten van lezers. Hoe blij ze waren dat ik mijn verhaal met ze had gedeeld. Dat ze er echt iets aan hadden. Dat ze zich begrepen voelden. Het was de belangrijkste reden om geloof te houden in het boek en om afscheid te nemen van mijn uitgeverij die inmiddels driehonderd nieuwe boeken verder geen aandacht meer had voor dat van mij. De voorraad gaf ik weg of verkocht ik tegen inkoopprijs. Honderden boeken gingen richting het LUMC, het ziekenhuis waar mijn kinderen gemaakt, geboren en behandeld werden en naar BOSK – tegenwoordig CP Nederland – waar zoveel lotgenoten het boek konden lezen.

Uitgever Paul Brandt wilde me helpen het boek beschikbaar te houden voor de boekhandel en hij maakte daar zelfs een nieuw omslag voor: de blauwe met de vallende kinderschoentjes. Huub van de Pol van iContact probeerde het luisterboek in een app te stoppen en in de Apple App Store te krijgen. Dat lukte helaas niet door de strenge en soms onbegrijpelijke regeltjes van de techreus. Storytel nam vervolgens de rechten van het luisterboek van mij over en zorgde ervoor dat het door Rik van de Westelaken ingesproken verhaal beschikbaar bleef voor vele duizenden luisteraars.

Gisteren besloot ik om het ebook van Ik kan er nét niet bij gratis weg te gaan geven. Met dank aan de vele lezers die de moeite namen mij een bericht te sturen na het lezen van het boek. Zij die mij deelgenoot maakten van hún verhalen en mij steeds weer lieten inzien dat ons verhaal niet op zichzelf staat en het anderen in vergelijkbare of compleet andere situaties kracht geeft of hen helpt met het vertellen van hun eigen verhaal.

Daarom is Ik kan er nét niet bij nu voor iedereen gratis te downloaden. Hopelijk vindt het daarmee de weg naar nog veel meer lezers op zoek naar steun of een nieuwe strohalm.

Elke strohalm is er één. Elke strohalm is van ons.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *